PAR's zijn vanuit juridisch en fiscaal perspectief vergelijkbaar met een SAR. PAR staat voor 'Profit Appreciation Rights'. PAR's zijn contractuele rechten die de medewerkers het recht geven op de (jaarlijkse) winsten van het bedrijf. De effecten zijn daarom veel meer vergelijkbaar met een bonus dan met een SAR-plan.
PAR's worden niet vaak gebruikt voor een medewerkersparticipatie, omdat bedrijven in de praktijk kiezen voor een SAR-plan of voor een gewoon bonusplan. De incentive wordt uitbetaalbaar wanneer bepaalde voorwaarden zijn vervuld ten aanzien van de jaarlijkse winst van het bedrijf. In feite is een PAR-plan dus niets meer dan een bonusplan dat is gekoppeld aan de winst van het bedrijf. De belangrijkste reden om een PAR op te zetten, is om (relatief) korte termijn doelstellingen te bereiken door medewerkers zonder echte aandelen of SAR's toe te kennen. Een PAR moet alleen worden opgezet als er voldoende liquide middelen zijn om deze bonussen (jaarlijks) te betalen. Andere redenen om PAR's te gebruiken zijn:
PAR's zijn contractuele rechten, wat betekent dat je technisch gezien een PAR-contract op de achterkant van een envelop kunt schrijven en dat het nog steeds geldig zou zijn. Je bent niet verplicht om naar de notaris te gaan en geld uit te geven aan moeilijk te begrijpen contracten.
Dus met het kiezen van een PAR krijgen medewerkers een vordering op het bedrijf die afhankelijk is van de jaarlijkse winsten van het bedrijf.
De basis van een PAR is net zoals een SAR een contract, dat is het. Dit is het meest overtuigende argument om een PAR-plan op te zetten vanuit een juridisch perspectief. PAR's vereisen geen omvangrijke, dure of vaak complexe juridische structuur. Bovendien is het vermeldenswaard dat een SAR-plan kan worden aangepast zonder dat hiervoor gebruik hoeft te worden gemaakt van een notaris.
Een PAR is in feite een bonusplan dat uitbetaalbaar is als een bepaald winstniveau door het bedrijf wordt behaald. Aangezien de PAR gewoon een contract is, is het mogelijk om de behaalde PAR bijvoorbeeld te koppelen aan de winst van een bepaalde businessunit binnen het bedrijf.
Alle uitbetaalde voordelen van PAR's aan medewerkers zijn volledig fiscaal aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting tegen 15% - 25%. Het voordeel dat voortkomt uit de PAR's zal worden belast als salaris voor de medewerkers tegen het progressieve tarief voor de loonbelasting van 37,10% tot een maximum van 49,50%. Aangezien het voordeel als salaris zal worden aangemerkt, heeft de werkgever de verplichting om loonbelasting te inhouden en te betalen op deze voordelen tegen dezelfde belastingtarieven.
RoundE is je partner in medewerker participatieplannen. In plaats van dure advocaten in te huren om je plannen op te zetten, hebben we eigen software ontwikkeld om dit proces te vereenvoudigen: waardoor we jou tijd en geld besparen
Onze plannen worden gecontroleerd door zowel fiscale als belasting specialisten. Je krijgt ook een , zodat het contract perfect aansluit bij jouw behoeften
We besparen kosten door ons bedrijf online te runnen en het hele proces te automatiseren, waardoor we zeer concurrerende prijzen kunnen aanbieden.
Je kunt op elk moment contact opnemen en één van onze juridische experts staat klaar om je te helpen. Bij elke aankoop krijg je ook een met één van onze experts
Optiecontracten zijn één van de meest gekozen contracten voor medewerker participatie.
Lees meerSARs koppelen de potentiële winsten voor de medewerker aan de waardestijging van het bedrijf.
Lees meer