Een veelgebruikte oplossing in Nederland is het uitgeven van aandelen aan een (nog op te richten) stichting, die op haar beurt certificaten van aandelen (oftewel certficaten) aan medewerkers uitgeeft. Hierdoor wordt een scheiding gemaakt tussen de economische rechten (dividend) en de juridische rechten (stemrechten) die aan de aandelen zijn verbonden. De aandelen worden vastgehouden door de stichting en deze geeft certificaten aan de medewerkers met de verplichting om de bestaande opbrengsten onmiddellijk aan de medewerkers uit te keren. Door het uitgeven van certificaten hebben de medewerkers geen rechten die aan de aandelen zijn verbonden, behalve economische rechten.
De stichting, de werkgever en de medewerkers sluiten gezamenlijk een overeenkomst. Het opzetten van een stichting dwingt de werkgever en de medewerker om een bijkomende overeenkomst op te stellen om zichzelf te beschermen in bepaalde situaties, zoals wanneer de medewerker ziek wordt, fraude pleegt of een in de plaats zijnde overeenkomst schendt. Deze overeenkomst zal gaan over de algemene voorwaarden, zoals: voorwaarden bij goed/slecht vertrek (good/bad leaver) en concurrentiebedingen.
Zoals je kunt begrijpen, heeft deze constructie de inbreng van veel experts nodig, zoals notarissen, belastingadviseurs en waarderingsdeskundigen. Deze constructie voegt een extra entiteit toe, een stichting, die je dwingt om extra administratie bij te houden voor het bedrijf, naast het bijhouden van alle uitgegeven certificaten.
De toekenning van een certificaat kan als loon voor de medewerker worden beschouwd als hij minder betaalt dan de marktwaarde van de aandelen op het moment van toekenning. In dat geval is het verschil tussen de betaalde prijs (indien van toepassing) en de marktwaarde loon en wordt deze belast tegen een progressief tarief van 37,10% tot 49,5%. De werkgever is verplicht om deze loonbelasting te inhouden en te betalen. Gebruikelijk is dat de medewerker alleen de nominale waarde van de certificaten hoeft te betalen. Als gevolg hiervan zijn de belastingrisico's van het uitgeven van certificaten relatief hoog, aangezien er een grote kans is dat de medewerker hiervan heeft geprofiteerd. Daarom moet de marktwaarde op het moment van de toekenning worden bepaald om de belastingverplichting te kwantificeren. Gezien dit is het cruciaal dat een juiste waardering wordt uitgevoerd. De Nederlandse belastingdienst zal de waardering kritisch bekijken. Zo'n waardering moet daarom door een waarderingsdeskundige worden uitgevoerd om de belastingverplichting te bepalen en te verminderen. Zonder een waardering loopt het bedrijf een belastingrisico, omdat onzeker is of de medewerker heeft geprofiteerd van de toekenning. In het ergste geval kunnen de belastingdiensten extra aanslagen met hoge boetes opleggen.
Certificaten zijn een solide structuur voor medewerkersparticipatie, maar komen met een gecompliceerde en gedetailleerde structuur die de betrokkenheid van verschillende externe partijen vereist. Dit gezegd hebbende zijn depotrekeningen in Nederland veelgebruikelijk en worden vaak gebruikt. Daarom is het opzetten van zulke een structuur relatief eenvoudig.
RoundE is je partner in medewerker participatieplannen. In plaats van dure advocaten in te huren om je plannen op te zetten, hebben we eigen software ontwikkeld om dit proces te vereenvoudigen: waardoor we jou tijd en geld besparen
Onze plannen worden gecontroleerd door zowel fiscale als belasting specialisten. Je krijgt ook een , zodat het contract perfect aansluit bij jouw behoeften
We besparen kosten door ons bedrijf online te runnen en het hele proces te automatiseren, waardoor we zeer concurrerende prijzen kunnen aanbieden.
Je kunt op elk moment contact opnemen en één van onze juridische experts staat klaar om je te helpen. Bij elke aankoop krijg je ook een met één van onze experts
Optiecontracten zijn één van de meest gekozen contracten voor medewerker participatie.
Lees meerPARskoppelen de potentiële winsten voor de medewerker aan de gegenereerde winst.
Lees meer