Opzoek naar een Bonus plan?

Wat je krijgt

  • Een gratis consult met onze juridische experts
  • Contracten gecontroleerd door advocaten
  • Contracten op maat gemaakt voor jouw situatie
  • Persoonlijk contact met onze juristen, klaar om al je vragen te beantwoorden
an image of a document that represents a bonus

Wat is een bonusplan?

De bonus is een eenvoudige maar effectieve manier om een medewerker te belonen. Er bestaan in Nederland een heleboel bonussen, van een 13e maand tot een bonus van twee jaar met clawback-bepalingen. Er zijn geen specifieke beperkingen voor hoe een bonusplan opgezet of gestructureerd kan worden en plans kunnen discreter of gegarandeerd zijn. De enige beperkingen zijn die van het algemene recht dat een werkgever niet mag discrimineren op enig van de verboden gronden.

Voordelen:
  • Gemakkelijk en goedkoop om op te zetten
  • Kan op veel situaties aangepast worden
Nadelen:
  • Medewerker kan zich geen eigenaar voelen
  • Als de Sleutel Prestatie Indicatoren (KPI's) niet goed ingesteld zijn, kunnen medewerkers zich op individuele doelen richten, in plaats van bedrijfsdoelen

Hoe werkt het in de praktijk?

De meest voorkomende opzet is dat jouw medewerkers vooraf bepaalde doelen moeten halen, zoals gefactureerde uren of behaald omzet. Als medewerkers deze doelen daadwerkelijk behalen, krijgen ze een bonusbeloning. Vaak worden deze doelen opgenomen in een arbeidscontract dat specifiek is afgestemd op de situatie van de medewerkers, maar soms wordt hun bonus ook opgenomen in een bijlage bij het arbeidscontract.

Voordat je een bonusstructuur in het bedrijf opzet, is het verstandig om na te denken over het gedrag dat je als werkgever wilt stimuleren en wat voor soort cultuur je binnen de organisatie wilt creëren. Hoge financiële incentives kunnen leiden tot onnodige risico's die door medewerkers worden genomen en in sommige gevallen zelfs tot fraude door medewerkers. Ook incentives kunnen een 'backstabbende cultuur' of een onveilig werkklimaat creëren. Het instellen van KPIs in de organisatie is daarom een delicaat proces.

Om jouw medewerkers een langetermijnincentive te geven, is het verstandig om de bonus pas na een bepaald aantal jaren uit te keren. Je kunt ook kiezen om een deel van de bonus jaarlijks uit te keren en een ander deel na een bepaald aantal jaren.

Het is gebruikelijk dat een bonusplan bepaalt dat om in aanmerking te komen voor een bonusuitkering, een medewerker op de uitbetalingsdatum van de bonus nog steeds actief in dienst moet zijn bij de werkgever. Dit zal de medewerker aanmoedigen om bij de organisatie te blijven.

Belastingperspectief

Een bonus zal als loon voor de medewerkers gelden en worden belast tegen 37,10% - 49,5%. De bonus moet daarom via de loonadministratie van het bedrijf lopen.

Waarom RoundE?

RoundE is je partner in medewerker participatieplannen. In plaats van dure advocaten in te huren om je plannen op te zetten, hebben we eigen software ontwikkeld om dit proces te vereenvoudigen: waardoor we jou tijd en geld besparen

Kwaliteit

Onze plannen worden gecontroleerd door zowel fiscale als belasting specialisten. Je krijgt ook een , zodat het contract perfect aansluit bij jouw behoeften

Eerlijke prijzen

We besparen kosten door ons bedrijf online te runnen en het hele proces te automatiseren, waardoor we zeer concurrerende prijzen kunnen aanbieden.

Premium service

Je kunt op elk moment contact opnemen en één van onze juridische experts staat klaar om je te helpen. Bij elke aankoop krijg je ook een met één van onze experts

Wil je meer lezen over andere contracten?
Zoek niet verder

Stock Appreciation Rights

SARs koppelen de potentiële winsten voor de medewerker aan de waardestijging van het bedrijf.

Lees meer
Profit Appreciation Rights

PARskoppelen de potentiële winsten voor de medewerker aan de gegenereerde winst.

Lees meer
Aandelenplan

Met een aandelenplan bezitten werknemers daadwerkelijke aandelen.

Lees meer

© RoundE as of 2020